BK Krnov

Krnov doma přehrál POSKI Ostravu

2010-10-10 22:48:19
Krnov - První mistrovský zápas krnovských basketbalistů v nové sezoně přinesl napínavý souboj s tradičním a těžkým soupeřem, Ostravou.
Po výborném začátku se zápas dostal po chybách v rozehrávce domácích hráčů do vyrovnané koncovky, ve které však měli Krnované lepší nervy a vybojovali dva, pro rozjezd basketbalové sezony velmi důležité body do tabulky oblastního přeboru.
Problémy se sestavou
Trenér Janovský měl před zápasem starosti se sestavou, která se skládala na poslední chvíli. Někteří hráči jsou na vysokých školách, jiní nemocní či zranění. Ještě ve čtvrtek panoval spíše katastrofický scénář se šesti hráči, ale nakonec se podařilo za pomoci U20 (mladší kategorie) dát dohromady desítku hráčů.
Z tradičních opor chyběli hlavně zkušení Adam Křištof a Ondřej Opršal, k nimž se pak přidal i Marek Lukáš s Kubou Hlaváčkem. Ale i tak bylo otázkou, jak se naše kombinovaná sestava popere se soupeřovou sestavou, ve které se vyskytují hráči se zkušenostmi z 1. ligy.
Slušný začátek
Základní pětice ve složení Opršal ml., Velčovský, Jakub Lukáš, Janovský a Cikánek začala zápas ve slušném tempu. Výborná obrana, rychlý přechod do útoku a hlavně dobrý pohyb hráčů proti nepříjemné obraně hostů znamenaly dohromady náskok 14 bodů.
A ten mohl být po první čtvrtině ještě vyšší, kdyby hráči zbytečně neztráceli míče v rozehrávce. Do 15. minuty pokračovali hráči v nastoleném tempu a po koších Lukáše, Velčovského a trojce Svěchoty zvýšili svůj náskok dokonce na 20 bodů (39:19).
Ztráta koncentrace
Po vystřídání hráčů základního kádru úroveň hry domácích velmi upadla. Nadále dobře bránili a nedostávali koše ze hry, ale po faulech snižovali hosté z trestných hodů. Ještě štěstí, že jejich procento úspěšnosti bylo v tu chvíli opravdu mizerné. Díky tomuto faktu vyhráli Ostravané tuto čtvrtinu jen 14:13. Nejhorší hru předváděli domácí po poločasové přestávce. Hosté vysunuli svou zónovou obranu a více zahustili prostor pod svým košem, kde využívali značné výškové převahy.
Domácí znervózněli, stříleli z nepřipravených pozic a byli najednou statičtí v útoku. Když už se dostali za obranu soupeře do dobré střelecké příležitosti, většinou míče končily na obroučce koše. O neúčinné střelbě hovoří za vše pouhých 8 bodů na našem kontě za třetí čtvrtinu. Jen solidní práce v obraně nedovolila soupeři vyrovnat.
Dramatická koncovka zápasu
Poslední desetiminutovka už byla soubojem nervů. Nejprve hosté snížili na 55:50, ale vzápětí Cikánek a Janovský trojkami vrátili domácím jistotu. V dresu Krnova nikdo svým výkonem nevyčníval, spíše šlo o kolektivní výkon týmu. Na rozehrávce se uplatnil mladý Opršal, který se však také nevyvaroval chyb. Dobře ho doplnil Svěchota, autor dvou důležitých trojek. Na křídle na sebe upozornil Kuba Lukáš, který uplatnil své fyzické přednosti - rychlost a výskok při doskakování pod oběma koši.
„Je důležité, že jsme utkání dovedli do vítězného konce, i když jsme nebyli kompletní,“ okomentoval zápas hrající trenér Václav Janovský, jehož zkušenosti byly nepostradatelné. Svou drzost při nájezdech do koše uplatnil i Ondra Cikánek, který chybějící centimetry nahrazuje solidním výskokem. Hosté doplatili především na špatné procento střelby šestek a také na to, že měli ve svých řadách pouze dva hráče, kteří byli schopni dát více bodů (Pacut 17 a Gajda 16).


BK Krnov – Poski Ostrava "A" 65:56 (28:14, 41:28, 49:41)

Statistika zápasu: fauly - Krnov 23, Ostrava 19, trojky - Krnov 3, Ostrava 4, trestné hody - Krnov 16/8 (50%), Ostrava 17/5 (29%).
Sestava BK Krnov: Martin Opršal (11 bodů), Jan Velčovský (10 bodů), Michael Hradečný, Jiří Meca, Jakub Lukáš (12 bodů), Ondřej Cikánek (12 bodů), Václav Janovský (9 bodů), Marcel Stanovský (3 body), Dominik Svěchota (8 bodů).
Trenér: Václav Janovský.
Asistenti trenéra: Petr Opršal, Jan Kovařík.
Autor: Jan Kovařík