BK Krnov

Muži - oblastní přebor

2011-01-09 11:37:44
08.01.2011 BK Krnov Muži - TJ MEZ Frenštát pod Radhoštěm 74:60 (16:21, 38:31, 49:51)
Sestava:Velčovský Jan 20bodů (trojky: 0, TH: 4/5, fauly: 1), Lukáš Jakub 19bodů (trojky: 0, TH: 1/5, fauly: 2), Cikánek Ondřej 12bodů (trojky: 0, TH: 6/11, fauly: 5), Opršal Ondřej 12bodů (trojky: 0, TH: 6/6, fauly: 4), Koudelka Michal 10bodů (trojky: 0, TH: 4/6, fauly: 4), Hradečný Michael 1bodů (trojky: 0, TH: 1/2, fauly: 0), Stanovský Marcel 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 1), Janovský Václav 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 5)
P1070731 kopie.jpgPrvní zápas oblastního přeboru mužů přinesl na palubovce krnovské Lokomotivy basketbal plný napětí a nervozity spojených s nepřesností, tvrdými zákroky, spornými výroky rozhodčích na jedné straně a na druhé plný krásných akcí s úspěšným zakončením oběma soupeři. Zvítězit však mohl jeden z aktérů zápasu a nakonec to byl tým domácích, který měl přece jen lepší zakončení v závěru zápasu včetně trestných hodů.

BK Krnov - TJ MEZ Frenštát p.Radh. 74:60 (16:21, 38:31, 49:51)
Sestava : Opršal O. 12, Velčovský 20, Lukáš J. 19, Hradečný 1, Cikánek 12, Janovský, Stanovský, Koudelka 10

Fauly: Krnov 22, Frenštát 28
Trojky : Krnov 0, Frenštát 2
TH: Krnov 35/22 = 63%, Frenštát 28/18 = 64%

Domácí družstvo nastoupilo do zápasu opět ve značně omezené sestavě. Kromě nemocného rozehrávače M.Opršala chyběl i další rozehrávač Svěchota, křídlo M.Lukáš, ale hlavně postrádal trenér Janovský dlouhé hráče Křištofa, Hlaváčka či Čožíka, který se stal na konci roku účastníkem automobilové havárie s vážnými zdravotními důsledky a nyní je v péči FN v Ostravě. Takže proti osmičce domácích nastoupila v dresu soupeře jedenáctka hráčů, která měla na hřišti hlavně fyzickou a výškovou převahu. Tu naštěstí nedokázala plně využít i přesto, že hrajícího trenéra Janovského dostali rozhodčí ze hry během prvních pěti minut zápasu!!! Po třetím faulu chystali domácí střídání, ale než se hra přerušila, pískli rozhodčí další faul, opět Janovskému. A vzápětí dostal technickou chybu za „nevhodný komentář k výroku rozhodčích“. Pro domácí to byla značná rána, protože na hřiště musel jít Marcel Stanovský, který však bojoval se zraněním ruky a původně vůbec nechtěl do zápasu nastoupit. Nakonec však byl platným členem týmu zejména v obraně. Hráčům bez svého „nenahraditelného“ trenéra se příliš nedařilo a chvíli trvalo, než začali hrát svoji hru. Tým vyburcoval především nejzkušenější hráč na hřišti Honza Velčovský. Nejenže dával body, místo na křídle musel zaskakovat i na rozehrávce, ale především dokázal vyhecovat své spoluhráče při oddechových časech. Ve 13. minutě prohrávali domácí už 19:27, ale pak opanovali hřiště, výborně bránili i stříleli. Jen litovali 11 neproměněných trestných hodů, protože jejich náskok v poločasu mohl být mnohem vyšší. Po přestávce domácí velmi dobře začali, první tři minuty nedovolili soupeři vstřelit koš a tak navýšili skóre na 45:33. Ale pak přišel velký útlum. Své střelecké příležitosti nedokázali proměnit, hosté se chytili a šňůrou 18:1 naprosto převrátili vývoj zápasu. V té době to vypadalo, že výhra se hodně vzdaluje, ale přece jen poslední akci čtvrtiny zakončil košem s faulem a proměněnou šestkou Cikánek, což znamenalo snížení na 49:51. Poslední desetiminutovka byla přesně opačnou kopií té třetí. První tři minuty měli pod kontrolou hosté, ale pak zápas zcela ovládli Krnované, když skóre 19:2 hovoří za vše.
U domácích potěšil výkon nejen tahounů Velčovského a J.Lukáše, kteří byli hlavními trumfy ve hře a které hostující hráči nedokázali zastavit, ale také rozehrávače O. Opršala, který nakonec udržel nervy a neomylně v závěru proměňoval šestky (6/6) a také M.Koudelky, který musel nahradit spolu se Stanovským výpadek dlouhých hráčů pod košem. Prakticky bez vystřídání byl na hřišti mladý pivot Cikánek, kterému se sice nedařilo podle představ trenérů a měl výpadky v obraně, ale naopak v útoku sbíral nejen body, ale i fauly. A nakonec posledním, ale neméně důležitým článkem týmu byl M.Hradečný. Ovšem co nejvíce potěšilo trenéry byl fakt, že přes výškovou převahu protivníka, nepříznivý vývoj skóre se hráči dokázali stmelit a vyburcovat k vyšším obrátkám v obraně a tím soupeře přehráli. Ty body si opravdu zasloužili.


Autor: Jan Kovařík