BK Krnov

Mladí muži U20 - 3. kolo OP

2011-02-07 13:10:07
06.02.2011 Přípravka - SBK Valašské Meziříčí 58:63 (16:12, 36:32, 44:46)
Sestava:Cikánek Ondřej 22bodů (trojky: 1, TH: 1/3, fauly: 1), Opršal Martin 20bodů (trojky: 1, TH: 5/6, fauly: 2), Hlaváček Jakub 12bodů (trojky: 0, TH: 4/6, fauly: 4), Hubený Dominik 2bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 3), Smička Matěj 2bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 3), Biskup David 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 4), Šnirch Filip 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 2)
Třetí kolo odvetných zápasů oblastního přeboru jsme začali se soupeřem, který doposud kráčí soutěží naprosto suverénně a nepoznal hořkost porážky. Ovšem tentokrát byl rozhodně k poražení a my jsme byli k výhře hodně blízko, ale zároveň hodně daleko.
Proč blízko?
Hosté sice přijeli s pouhými 7 hráči, ti nejdůležitější k nám přijeli, ale zase neměli koho střídat. Také my jsme postrádali podkošové hráče Gazdíka či Mecu a na křídle Hradečného. Takže síly byly vyrovnané. Ovšem konečně se hráči probrali a hráli hlavně v prvním poločase velmi dobře týmově. Jako by si vzpomněli na staré dobré časy v lize kadetů či juniorů, kde jsme předváděli, že basket hrát umíme. Nastoupili jsme sice v trochu netypické sestavě s Filipem Šnirchem na křídle a s Kubou Hlaváčkem pod košem, ale nebylo to na škodu. Filip měl trochu problémy s obranou rozehrávače po celém hřišti, ale své nové úlohy se zhostil celkem dobře. A když ho pak vystřídal David Biskup, na naši hru se celkem dalo dívat. Martin Opršal s Matesem Smičkou se střídali na rozehrávce, pod košem naprosto jasně kraloval Ondra Cikánek, jehož velmi dobře podporoval Kuba Hlaváček, coby dlouhé křídlo. I když pak soupeř změnil obranu na zónu, celkem v klidu jsme si pohlídali svůj náskok. Ovšem o ten jsme přišli v době od 23. do 27. minuty, kdy nás postihl naprosto obvyklý střelecký výpadek. Hosté zabrali, dali i nějakou trojku a rázem otočili skóre na 42:38. Pak nás podržel Martin Opršal, který 6 body po sobě opět vyrovnal. Do poslední čtvrtiny šel soupeř s náskokem jediného koše, ale začal skvěle. Po chybě v obraně dali trojku, pak další dva koše a najednou jsme byli na dně. Ovšem nevzdali jsme se. Cikánek, Smička, trojkou Opršal a po něm šestkami Hlaváček vyrovnali na 56:56. Pak jsme měli několikrát možnost zápas zlomit v náš prospěch, ale bohužel se to nepodařilo. Dvě velké šance promarnil Mates Smička, který se pěkně probil pod soupeřův koš, ale nedal.A vzápětí po přihrávce přes celé hřiště se dostal až příliš pod obroučku a nestačil úspěšně zakončit. Kdyby tyto akce dal, mohl by zápas vypadat jinak. Takže místo vedení, jsme opět chybně vyhodnotili obranu a dostali trojku, která velmi snížila naše šance. Ale makali jsme až do konce. Po faulu ale náš nejlepší střelec Cikánek zklamal při šestkách, to však napravil doskokem Opršal, který byl faulován a své dvě šestky dal. Do konce zápasu však zbývala poslední minuta. Za stavu 58:59, jsme vsadili vše na jednu kartu a faulovali protihráče. Ovšem vyšlo to na nejlepšího střelce soupeře, který své šestky s poklidem dal a tak nám nezbývalo nic jiného, než dát trojku. Připravenou akci zakončoval opět Martin Opršal, ale jeho střela skončila na obroučce koše. Ihned jsme faulovali a soupeř dalšími šestkami zvýšil na konečný rozdíl 5 bodů.
A proč hodně daleko?
K výhře nám chybělo možná trochu štěstí, ale zároveň se dokázali prosadit pouze tři hráči : Cikánek, Opršal a Hlaváček. Body ostatních chyběly. Nemůžeme přece vyhrát zápas, když nám křídla dají 2+0+0 bodů!!! Soupeř se tak může soustředit jen na naše některé hráče a ti pak ale vše nemohou táhnout sami. Pramení to z tréninku, který je dobrovolný a někteří hráči prostě nechodí. Chápu, že dávají přednost škole (jsou maturanti), ale alespoň 1x týdně by si čas mohli najít. A s tréninkovou morálkou je spojena i další věc, která je pro naši hru neméně důležitá. Ještě ani na jednom tréninku jsme nehráli na celé hřiště! Prostě nás je jen akorát na \"čunču\". A to bohužel nestačí. Je vidět, kdo trénuje a kdo ne. Kdo hraje za muže a kdo ne.
Ale na závěr: dohodli jsme se, že budeme hrát pro radost a pro to, že chceme něco pro sebe dělat. Proto se nenechme odradit. Jsem rád, že to vůbec dáváme dohromady a že hrajeme. Vím, že někteří z vás jsou asi zklamaní, protože si nezahráli. Ale tentokrát jsem to zkusil hrát na výhru. Beru to na sebe a těmto hráčům se omlouvám. Tento soupeř byl prostě nad naše síly, ale ostatní jsme dosud porazili. I bez tréninku...
Autor: Jan Kovařík