BK Krnov

Výsledky a hodnocení turnaje U18 v Krnově

2009-09-14 09:25:09
Turnaj juniorů U18 - KRNOV

Vynikající konkurence v podobě hned čtyř extraligových celků byla v kostelecké tělocvičně TJ Lokomotivy Krnov soupeřem domácího juniorského týmu. Ten si do poslední fáze přípravy na dorosteneckou ligu pozval tři soupeře z nejvyšší soutěže : Opavu, Prostějov a Zlín. Posledně jmenovaný však se však mohl zúčastnit pouze v sobotu a tak se místo něj Krnované střetli v neděli s opavskou U16, která také startuje v nejvyšší soutěži kadetů. Domácí se poprvé museli obejít bez svých nejlepších hráčů, rozehrávače Opršala a pivota Cikánka, kteří budou hostovat do Opavy. Jejich neúčast mají naopak nahradit tři hostující opavští hráči, ale ti bohužel nebyli ve všech třech zápasech turnaje k dispozici. Když domácí nastoupili kompletní, vč. hostujících hráčů, dokázali značně potrápit Prostějov, kterému podlehli až v samotném závěru zápasu. Také porážka od kadetů Opavy byla z kategorie naprosto zbytečných, když si hráči nechali dát koš se závěrečnou sirénou. Přes všechna negativa to byla vynikající příprava na ligovou sezónu. Je jen škoda, že mužstvo nemohlo být ve všech třech zápasech kompletní. Potřebovalo by se více sehrát s opavskými kluky. Ti se projevili velmi dobře, ale do Krnova budou uvolňováni jen podle potřeby opavského týmu, takže nebudou k dispozici na všechny ligové zápasy. A do tohoto turnaje vstoupili bez jediného společného tréninku s domácím mužstvem. To se pak zákonitě projevilo v souhře týmu. Naopak Krnované mohli poznat, kde mají největší nedostatky s porovnáním s extraligovými celky. Je pouze na nich, co si z těchto zápasů odnesou do soubojů se soupeři v lize.

BK Ekotempo KRNOV - BK Opava 74:101 (22:24, 39:57, 55:82)

Střelci: Gazdík 20, Biskup 17, Gross 14, Hradečný 5, Wojnar 4, Böhm 3, Kostrhoun 2

V prvním zápase turnaje se domácí střetli s Opavou. Tento zápas sice hráči nezačali příliš dobře a rychle prohrávali 4:14, ale pak se vzpamatovali a trojkami Grosse a Biskupa srovnali stav. A mohli jít dokonce do vedení, kdyby se Biskupovi dařilo proměňovat trestné hody. Soupeř definitivně obrátil vývoj zápasu na svou stranu na začátku druhé čtvrtiny, kdy celoplošnou osobní obranou nedovolil domácím rozehrát míč. Hráči zbytečně ztráceli jeden balon za druhým a hosté z této agresivní obrany vytěžili 26 ztrát míčů domácích hráčů v zápase. Toto nezvykle vysoké číslo je důkazem mnohem kvalitnějších obran v nejvyšší soutěži, na které nejsou Krnované příliš zvyklí. Domácí se dostávali do hry jen v případě, že hosté vystřídali své základní hráče. Pak se vždy hra vyrovnala a krnovský tým mohl korigovat narůstající vedení soupeře.

BK Ekotempo KRNOV - BK BCM Prostějov 60:70 (20:17, 35:31, 52:49)

Střelci: Gross 19, Wojnar 15, Böhm 9, Fingerhut 7, Hradečný 4, Gazdík 2, Kostrhoun 1

Proti Prostějovu nastoupili domácí bez klasického rozehrávače a bez pivota Volného, za to se všemi opavskými posilami. Post dirigenta týmu vzal na sebe Biskup a do základní pětky se dostal Šimon Wojnar. A tato sestava se ukázala jako velmi perspektivní. Hráči se dobře pohybovali, výborně bránili a dařilo se jim i střelecky. Výsledkem bylo vedení, které postupně narostlo až na 15 bodů, kdy ve 25. minutě vedl Krnov 50:35. a pak ještě 52:37. Ale v posledních minutách třetí čtvrtiny „odešli“ hráči střelecky. Kapitán týmu Petr Gross, který patřil k nejlepším hráčům zápasu, musel pro zdravotní indispozice střídat a to byl začátek konce nadějí na skalp extraligového celku. Hosté zpřesnili obranu, zlepšili doskok a podnikali rychlé výpady do rozhozené krnovské obrany. Poslední čtvrtinu prohráli domácí 8:21, ale definitivní naději ztratili dvě minuty před koncem. Za stavu 60:64 zbytečně stříleli za tři z nepřipravených pozic místo toho, aby si připravili lepší střeleckou pozici. Tato taktika je stála vítězství. Přesto tým podal nejlepší výkon na turnaji, který by mohl být příslibem pro mistrovské zápasy.

BK Ekotempo KRNOV - BK Opava U16 59:61 (16:13, 30:25, 43:37)

Střelci: Gazdík 14, Gross 13, Biskup 13, Fingerhut 8, Volný 7, Hradečný 2, Kostrhoun 2

Do zápasu už vstoupil pivot Volný, ale naopak chyběli „Opaváci“ Wojnar a Böhm, takže na lavičce bylo pouhých 8 hráčů. Mladý soupeř projevoval větší touhu po vítězství než domácí celek. Hosté byli bojovnější, rychlejší a měli lepší doskok pod oběma koši. Domácí nedokázali předvést to co umějí, jejich hra byla neuspořádaná, hráči se snažili prosadit příliš individuálně, chyběla „jiskra“ ze sobotního zápasu s Prostějovem. Přesto měli tento zápas vyhrát! Ale to by nesměli zahazovat jasné šance z pod koše, neztrácet míče při rozehrávce a nakonec proměňovat trestné hody. Poslední hořkou kapku vypili hráči dvě vteřiny před koncem zápasu. Za stavu 59:59 házel Biskup dvě šestky za faul, ale nedal ani jednu. Hosté po oddychovém čase měli míč od poloviny hřiště a jedinou přihrávku k zakončení. Tu po nepochopitelném zkratu obrany nedokázali domácí pokrýt a byli za to potrestáni košem se závěrečným klaksonem.

Fotografie zde!
Autor: Jan Kovařík