BK Krnov

Muži - OP

2013-01-13 11:27:05
12.01.2013 BK Krnov Muži - TJ MEZ Frenštát 70:65 (17:21, 29:36, 53:49)
Sestava:Velčovský Jan 19bodů (trojky: 0, TH: 5/8, fauly: 3), Koudelka Michal 16bodů (trojky: 1, TH: 1/1, fauly: 4), Lukáš Jakub 13bodů (trojky: 1, TH: 2/5, fauly: 3), Janovský Václav 12bodů (trojky: 2, TH: 0/0, fauly: 1), Čarnecký Marian 5bodů (trojky: 1, TH: 0/0, fauly: 3), Stanovský Pavel 3bodů (trojky: 1, TH: 0/4, fauly: 4), Blejchař Jan 2bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 2), Hrabovský Martin 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 0), Smička Matěj 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 0), Kopecký Štěpán 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 0)
DSCN1708 kopie.jpgV dohrávaném utkání, které se odložilo pro nemoc hráčů hostů, byli jednoznačně favoritem hráči Frenštátu. Pro tento argument svědčilo nejen postavení v tabulce letošního ročníku OP, ale i fakt, že tento tým jsme naposledy porazili v sezóně 2010/11 doma 74:60. Poté jsme vždy odcházeli vysoko poraženi. Ale v tomto utkání jsme měli šanci konečně uspět. Protože hosté přijeli jen se sedmi hráči a my naopak jsme mohli postavit po delší době to nejlepší, co máme k dispozici. Chyběli jen mladíci Rumian s Ticháčkem, kteří hráli v té době za ligový tým Opavy.
Ale vstup do zápasu se nám hodně nepovedl. Hosté překvapivě proměnili první čtyři střely, z toho dvě trojky a rázem vedli 12:0! To donutilo trenéra Janovského k oddychovému času a především ke střídání základní pětky. Noví hráči (Kuba Lukáš a Koudelka) dodali týmu nový náboj a ten hned ožil. Na trojku Lukáše (první body našeho týmu padly až v 5.minutě!) ještě sice odpověděli hosté další trojkou, ale pak se trefili Blejchař, Janovský a znovu několikrát Lukáš. A tak jsme první desetiminutovku prohráli přijatelným rozdílem 4 bodů. Ovšem začátek druhé čtvrtiny byl z naší strany opět hodně vlažný. Hosté dali 6 bodů po sobě z volných střel a opět navýšili své vedení na dvojciferný rozdíl. Tento náskok si držel soupeř až do konce první půle, kdy v posledním útoku snížil košem s faulem Koudelka. Ale náš výkon měl hodně výkyvů, kdy jsme střídali pěkné okamžiky v útoku s pevnou obranou, ale naopak statickou hru pod oběma koši bez pohybu. A to nevěstilo pro druhou půli nic dobrého. Přestávka nám pomohla. Do druhé poloviny jsme nastoupili mnohem více koncentrovaní než soupeř. Ten musel střídat,když jeden z jeho klíčových hráčů měl už na začátku 4 fauly a to nám pomohlo. Koudelka a a pak Janovský přesnými střelami poprvé otočili zápas v náš prospěch. To běžela 24.minuta a stav byl 41:39. Ale hosté nehodlali prodat kůži lacino. Opět začali hrát více organizovaně a dostávali nás pod tlak. Naši hráči nestíhali a pomáhali si fauly. Hosté tak dostali mnoho příležitostí ke skórování ze šestek. Ale naštěstí pro nás měli hodně vychýlenou mušku a to se pro konečný vývoj ukázalo být klíčové. Hráči Frenštátu stříleli celkem 30 trestých hodů, ale pronili jen 9!!! Tato neradostná bilance pro hosty byla balzámem pro náš tým. Ten vyhecoval kapitán Velčovský, který se v závěru rozjel k velkému výkonu a byl jedním z klíčových součástech našeho soukolí, které začalo soupeře válcovat. Ze stavu 44:49 pro hosty jsme najednou vedli 66:56 a hosté byli téměř položeni na lopatky. Ale jen téměř. Protože poslední tři minuty jsme odehráli hodně netakticky. Místo postupného útoku, který odebere co nejvíce času, jsme stříleli téměř z "první". A hosté se začli probírat i ve střelbě TH, které měli v posledních třech minutách 10/6 a snížili na 66:63. Pak měl možnost zvýšit mladík Stanovský, ale vážnost situace mu příliš nesvědčila : nedal ani jednu ze čtyř šestek. A tak musel přijít opět kapitán týmu Velčovský, který po faulech soupeře zvýšil po šestkách na 69:65. Hosté si vzali oddechový čas a měli šanci snížit, ale udělali chybu v rozehrávce, kterou vystihl právě Velčovský a šel sám na koš. Jeho útok zastavil nesportovním faulem soupeř a tak výhra byla definitivně v kapse.
Autor: Jan Kovařík