BK Krnov

BK Krnov - Liga juniorů U18

2010-01-18 12:10:37
Junioři U18 – Liga juniorů
První ligové zápasy roku 2010 začali krnovští basketbalisté na domácí palubovce. Utkání s Kolínem bylo pro hráče klíčové z hlediska setrvání týmu v lize, naopak proti suverénně vedoucímu týmu Mladé Boleslavi mohli pouze překvapit. Hráči podali v obou zápasech velmi dobrý výkon a nakonec si připsali na své konto tři body do ligové tabulky. I když nastupovali v obou případech s pouhými sedmi hráči.

BK Ekotempo Krnov - BC Kolín 75:73 (20:20, 39:41, 52:54)

Sestava: Gross 22, Hradečný, Samlis 10, Cikánek 7, Volný 4, Biskup 14, Gazdík 18

Oba soupeři si velmi uvědomovali důležitost tohoto zápasu, který se bude započítávat do tabulky ve skupině o udržení, kam oba týmy po ukončení základní části ligy spadnou a podle toho k němu i přistupovali. Krnované však postrádali pro nemoc či zranění a lyžařský výcvik celou řadu hráčů a tak na lavičce bylo připraveno pouhých 7 hráčů. Začátek zápasu domácím vyšel, když se v útoku prosadili Cikánek, Gazdík a Gross. Po vedení 20:13 však hráči hodně polevili v obraně, kterou hosté přehrávali jednoduchými přihrávkami na volné podkošové hráče. A protože se hráčům přestalo dařit i střelecky, skončila první čtvrtina nerozhodně 20:20. A od té doby se oba soupeři přetahovali doslova o každý bod. Biskup, Volný a Gazdík sice opět převážili misku vah na krnovskou stranu, ale opakované chyby v rozehrávce dostaly hosty zpět do zápasu. Navíc narůstající osobní chyby nutily hráče k menší aktivitě v obraně, čehož soupeř využíval k pohodlnému skórování. Kritická situace nastala ve 31. minutě, kdy se vyfauloval domácím klíčový hráč Cikánek. Na tabuli v té době svítil stav 52:60 pro hosty, což nevěstilo nic dobrého. Z krize dostal hráče kapitán týmu Petr Gross, který dvěma těžkými střelami přes obránce skóroval i s faulem. Ještě ve 36. minutě vedl Kolín 68:65, ale závěr patřil Krnovu. V poslední minutě vyrovnal nájezdem Gross, následně se podařilo domácím ubránit útok soupeře a měl asi 12 vteřin na svůj závěrečný útok. A ten zahráli hráči na jedničku, když vynikající přihrávku zužitkoval v poslední vteřině pivot Gazdík. Hostům zbývalo už jen 0,8 vteřin do konce, ale nepomohl jim ani dvojitý oddechový čas. Přihrávku pod koš zachytil opět Gazdík a tak mohl vybuchnout gejzír radosti na straně krnovských hráčů.


BK Ekotempo Krnov - AŠ Mladá Boleslav 58:77 (17:23, 28:39, 44:56)

Sestava: Gross 7, Kopecký 2, Samlis 20, Cikánek 15, Volný 6, Biskup 6, Gazdík 2

Vedoucí tým tabulky má ve své středu řadu vynikajících hráčů, z nichž někteří hrají extraligu za Sokol pražský či nastupují za muže ve 2. lize. A právě vyrovnanost hráčů byla velkou zbraní Mladé Boleslavi i v tomto zápase. Domácí opět nastoupili s pouhými sedmi hráči, když Hradečného, který odjel na lyžařský kurz, nahradil kadet Štěpán Kopecký jenž se naopak z tohoto kurzu vrátil. Hosté zvítězili v sobotu v Karviné o obrovský rozdíl 30 bodů a tak i v tomto zápase byli jasným favoritem. Ovšem domácí se zvučného soupeře nezalekli a hráli s ním naprosto vyrovnaný souboj. Velkou výškovou převahu eliminoval domácí trenér Kovařík nasazením hned tří pivotů, které měl k dispozici, přičemž Cikánek nastoupil na křídle. A tato sestava si počínala velmi dobře. Vyrovnaný stav drželi hráči až do 18. minuty, kdy bohužel neproměnili tři dobré nájezdy pod koš a tak se soupeř „utrhl“ dvěma trojkami na rozdíl 11 bodů. Také druhý poločas začali domácí velmi dobře a Gross, Biskup a Cikánek svými akcemi drželi soupeře „na dostřel“. O lepší výsledek se Krnované připravili po vyfaulování pivota Cikánka. Po jeho odchodu hosté rychle zvýšili na 67:46 ve 35. minutě zápasu, když se na koš Krnova valil jeden rychlý úrok za druhým. Hráčům už totiž nezbylo moc sil po náročném víkendu a tak se tento rozdíl už nepodařilo snížit, i když se hodně snažili. Hosté však rozdělili střeleckou formu mezi čtyři hráče, kteří dali 15 a více bodů a toto rozhodlo. Domácí pivoti se proti vysoké přesile tentokrát neprosadili, ale přesto podal celý tým sympatický výkon, který odměnili diváci potleskem.
Autor: Jan Kovařík