BK Krnov

BK Krnov - Liga juniorů U18

2010-02-01 23:10:59
Basketbalový klub Krnov
junioři U18 – liga juniorů

Ligová sezóna juniorů pokračuje rychlým tempem a před týmem stála velmi těžká šňůra šesti zápasů na palubovkách soupeřů. A hned ten první byl z hlediska vývoje tabulky důležitý pro oba soupeře. Krnovský celek měl za cíl svého ostravského protivníka porazit a zachovat si tak mnohem lepší výchozí pozici pro skupinu o udržení, do které se oba týmy „propadnou“ po bojích v základní části ligy. Po vyrovnané čtvrtině se Krnované zlepšili v obraně a hlavně její zásluhou získali dva důležité body. V nedělním zápase s Novým Jičínem mužstvu už „o nic nešlo“, protože zápasy s tímto soupeřem nebudou započítány do tabulky o udržení. Hosté nastoupili bez 5 hráčů základní rotace a odešli z hřiště z vysokou porážkou.

BK NH Ostrava - BK Ekotempo Krnov 58:67 (18:21, 25:34, 42:47)

Sestava: Opršal M. 5, Hradečný 10, Böhm 12, Cikánek 26, Volný, Biskup 2, Hubený 4, Gazdík J. 8

I v tomto zápase nastoupili hosté oslabeni o klíčové hráče. Na rozehrávce místo tradičních hráčů opět zaskakoval Biskup, když stabilní jednička na tomto postu Opršal ještě nemohla podat po výronu kotníku 100% výkon. Také absence střelce Petra Grosse byla citelná a projevila se i na počtu vstřelených bodů družstva. Základní pětka Krnova : Biskup, Böhm, Hradečný, Cikánek a Gazdík začala zápas velmi vlažně a několik minut jí trvalo, než se dostala trochu do tempa. Domácí snadno pronikali obranou hostů a dávali lehké koše. Teprve změna obrany na zónu přinesla kýžený efekt a změnu skóre ve prospěch Krnova. Pod košem se začal prosazovat pivot Cikánek, jehož obrana soupeře nedokázala zastavit. A když se konečně přidali i s dálky Hradečný s Böhmem, náskok utěšeně narůstal ve prospěch hostů. Jedinou chybou Krnova byl pomalý návrat do obrany a tak domácí snad 7x skórovali s jednoduché přihrávky přes celé hřiště a udržovali pouze jednociferný rozdíl skóre. V poslední čtvrtině se nejprve podařilo hostům zvýšit na 57:47, ale opětovné chyby v obraně dovolili domácím snížit. Za stavu 51:57 se odehrál jeden z klíčových momentů konce zápasu. Hosté nejprve ztratili míč na polovině Nové huti, ta přešla do rychlého brejku tři na jednoho obránce Hradečného. Ten ale vystihl přihrávku na křídlo a místo téměř jasně obdrženého koše založil protiútok na opačnou stranu, který skončil faulem na Gazdíka. Ten proměnil obě šestky a rázem byli hosté opět psychicky nahoře. V posledních minutách už domácí cíleně faulovali krnovské hráče, aby zastavili čas a doufali v neproměněné šestky. Hosté však nasadili do hry rozehrávače Opršala, který patří v této činnosti k nejlepším hráčům. Domácí pak jen snížili poměrně šťastnou trojkou na konečný rozdíl.


BC Nový Jičín - BK Ekotempo Krnov 100:50 (29:10, 44:18, 75:38)

Sestava: Hradečný 8, Kopecký 7, Mokráš 1, Volný 4, Biskup 8, Hubený 3, Gazdík J. 19

Do Nového Jičína odjelo pouze torzo juniorského týmu, který byl doplněn o dva nadějné kadety Kopeckého a Mokráše. Ti nahradili Cikánka, Opršala a Böhma, kteří ve stejné době nastoupili k utkání extraligy Opava-Zlín. Tím pádem hostům chybělo hned pět hráčů základní rotace a tak cílem družstva bylo uhrát s druhým týmem tabulky co nejčestnější výsledek. To se však hráčům nepodařilo. Domácí měli pro zápas 12 připravených hráčů, kteří „honili“ hosty osobním presinkem po celém hřišti. S agresivní obranou se Krnované nedokázali vypořádat a ztráceli jeden míč za druhým. Absence obou rozehrávačů byla obrovsky znát a navíc „náhradník“ na tomto postu Biskup měl v nohách téměř celý zápas v Ostravě. Úbytek sil byl znát především v obraně, kde hráči nestíhali domácí hráče a ti pohodlně skórovali hlavně z trojkové vzdálenosti. Prohra o 50 bodů se jeví jako hodně vysoká, ale při absenci hned 5 hráčů, kteří dávají v zápase okolo 10 bodů, se nedalo nic jiného čekat. Ostatně první vzájemný zápas v Krnově skončil vítězně pro domácí. V tomto zápase podal „ligový“ výkon pouze pivot Gazdík, ostatní hráči střídali světlé okamžiky s těmi horšími.
Autor: Jan Kovařík