BK Krnov

BK Krnov - Liga juniorů U18

2010-03-01 09:34:52
Junioři U18 – dorostenecká liga

Nástavbovou část dorostenecké ligy, tentokrát v podobě skupiny o 5.-10. místo, začali krnovští junioři velmi dobře. V utkáních, ve kterých jde především o udržení ligové příslušnosti i pro další sezónu, porazili oba své soupeře a získali do tabulky velmi důležité 4 body. Jsou o to cennější, že do zápasů tým vstupoval po prodělaných nemocích většiny hráčů v průběhu minulého týdne. Po sobotní výhře nad dobře hrajícím týmem Kolína porazili v nedělním utkání Sokoly ze Šlapanic, kteří v dosavadním průběhu ligy domácí dvakrát přehráli.

BK Ekotempo Krnov – BC Kolín 80:61 (18:17, 34:36, 57:50)

Sestava: Hubený 5, Opršal M. 17, Gross 2, Hradečný 4, Samlis 11, Mokráš, Cikánek 25, Volný, Gazdík J. 16

S družstvem Kolína měli domácí borci kladnou bilanci, když oba předešlé zápasy dokázali dovést do vítězného konce. Ovšem ten domácí až košem v poslední vteřině zápasu. Navíc krnovský trenér Kovařík postrádal jednu z opor týmu, Davida Biskupa, kterého nemoc na rozdíl od ostatních hráčů nepustila na palubovku. Začátek zápasu Krnovanům vůbec nevyšel. Osobní obrana nedokázala pokrýt podkošové hráče soupeře a ti pohodlně skórovali. Vedení hostů 13:5 v 6. minutě bylo tak zcela zasloužené. Po oddychovém čase se však hráči vzpamatovali a začali produkovat mnohem těsnější obranu. Začalo se dařit i v útočné činnosti a tak Opršal, Cikánek a Gazdík v poslední minutě otočili skóre na 18:17. Ovšem Kolínští se nenechali deprimovat a dále si vedli velmi dobře. Jejich útočné akce snadno zakončivali body opět z pod koše, tentokrát je však podpořili i trojkami. Jen střelecké probuzení krnovských rozehrávačů a jejich tři trojky po sobě znamenaly vyrovnání dosud nepříznivého stavu a tak šli hosté do poločasové přestávky jen s dvoubodovým ziskem. Vyrovnaný průběh měla i třetí čtvrtina zápasu, ve které přešel Krnov na zónovou obranu, se kterou měl soupeř přece jen větší potíže. Ovšem nejdůležitějším faktem pro domácí bylo zlepšení útočné aktivity obou podkošových hráčů Cikánka a Gazdíka. Jejich obrana zabrala soupeři hodně sil, museli je zdvojovat a tak se otevřel prostor pro trojkové střely z perimetru pro ostatní hráče. Ještě ve 34. minutě vedl Krnov jen 61:56, ale pak dali důležité body Gazdík, Hradečný a trojky Cikánek s Opršalem a definitivně položili základ k vysoké výhře. Výhra se sice „nerodila“ lehce, ale za dobrý výkon ve druhém poločase si ji hráči zasloužili.

BK Ekotempo Krnov – Sokol Šlapanice 63:62 (18:17, 35:34, 55:51)

Sestava: Hubený 4, Opršal M. 18, Gross 2, Hradečný 4, Samlis 4, Wojnar 3, Cikánek 22, Gazdík J. 10

Velmi nepříjemný soupeř ze Šlapanic, kterého v dosavadním průběhu ligy Krnované dosud neporazili, byl v tomto utkání mírným favoritem. A to i proto, že v krnovském dresu chyběli oproti sobotnímu zápasu další dva hráči : Volný s Mokrášem, kteří rozšířili marodku týmu. Naopak z Opavy přijel pomoci týmu křídelník Šimon Wojnar. Od prvních minut se odehrával naprosto vyrovnaný souboj o každý míč, o každou píď palubovky. Hosté měli hlavně velkou výškovou a fyzickou převahu, kterou se domácí snažili eliminovat rychlejším pohybem míče, ale ne vždy se jim to dařilo. Ve snaze rychle rozehrát ztráceli domácí míče, někdy se naopak nedostali vůbec ke střele proti dobře fungující obraně hostů. Útočnou činnost Krnova táhla pouze dvojice Opršal – Cikánek a to bylo na případnou výhru hodně málo. Hosté přece jen rozložili střeleckou mušku mezi více hráčů a tak měli neustále mírně navrch. Nejvyšší vedení 27:21 měli hosté v 15. minutě, na které okamžitě reagoval domácí trenér oddychovým časem. Po něm Gazdík dvěma koši snížil na 29:32, ale hosté trojkou opět odskočili. Ovšem závěr poločasu patřil Krnovu, když se z trojky trefil Cikánek a dvě šestky proměnil Gazdík. Druhá půle byla ještě vyrovnanější a bojovnější než první. Každá chybička se projevovala na vývoji skóre, které se přelévalo na jednu či druhou stranu. Větší štěstí měli tentokrát domácí hráči, kteří měli lepší ruku při zakončení. Jedním z klíčových okamžiků byl samostatný nájezd do koše domácího týmu, který za stavu 61:55 ve 38. minutě zahodil 100% příležitost. Místo definitivního pomyslného hřebíčku do rakve dostali hosté poslední šanci, kterou náležitě využili. Třemi koši po sobě nahlodali psychiku domácích hráčů a vedli v poslední minutě 62:61. Pak byl faulován rozehrávač Opršal, který si zachoval pevné nervy a dvěma šestkami opět otočil na 63:62. Soupeř však měl ještě šanci na úspěch, ale svoji střelu nedal. Po doskoku byl faulován Gazdík, který však na rozdíl od svého spoluhráče oba trestné hody zahodil a dal tak hostům poslední útok. V oddychovém čase, který si hosté vzali 15 vteřin před koncem zápasu, si naplánovali poslední útočnou akci. Ovšem krnovský trenér Kovařík zariskoval a vsadil na zónovou obranu, která nakonec nedovolila hostům úspěšně vystřelit. Zrodilo se tak první, o to důležitější, vítězství nad velmi silným soupeřem. Ten však ztratil možnost k výhře velmi špatnou střelbou šestek, když ze 16 pokusů dal pouhé dva a to ho stálo dva body.
Autor: Jan Kovařík