BK Krnov

BK Krnov - Liga juniorů U18

2010-03-15 11:09:07
Junioři U18 – dorostenecká liga

Po dvou výhrách na domácí palubovce mají krnovští junioři před sebou těžkou šňůru 5 zápasů na hřištích soupeřů. A hned v těch prvních dvou si počínali velmi úspěšně. Nemocemi a zraněními zdecimovaný tým prokázal dobrou připravenost a v závěrech obou utkání dokázal své soupeře přehrát. Za svůj výkon zasluhuje tým velké uznání, protože hráči odevzdali na hřišti veškerou energii. Odměnou jim byly nečekaně získané body na palubovce dosud vedoucího celku Karviné.

BK NH Ostrava - BK Ekotempo Krnov 59:73 (16:21, 31:35, 41:53)

Sestava: Opršal M. 19, Hradečný 4, Kopecký 2, Cikánek 23, Volný 6, Biskup 3, Gazdík J. 16

Domácí tým NH Ostrava v dosavadním průběhu ligové soutěže Krnov ještě neporazil, ale tentokrát nastoupili hosté značně oslabeni. Týmu chyběla hned pětice hráčů, včetně hostujících z Opavy. Navíc jedna z opor, David Biskup, nastoupil do zápasu se začínající nemocí a nemohl podat optimální výkon. Začátek zápasu vyšel jednoznačně lépe domácím, kteří rychlým přechodem do útoku dávali jednoduché koše do rozhozené krnovské obrany. Na vedení 12:5 reagoval trenér Kovařík oddechovým časem už v 5. minutě, po kterém hráči zlepšili především obrannou činnost a nepouštěli protihráče do lehkých střel. Naopak se začalo dařit i v útoku a výsledkem byl i obrat vývoje skóre. Od 8. minuty, kdy se hosté poprvé ujali vedení 15:14, už domácí tým k ničemu nepustili. Jen chvilkové ztráty koncentrace v obraně a uspěchaná střelba dovolovala soupeři být neustále na dostřel. První kuriózní situace nastala ve 12. minutě, kdy krnovský pivot Cikánek dostal od obránce ránu do oka a ztratil při tom oční čočku. Na hřišti pak byli k vidění všichni hráči, kteří hledali na palubovce ztracenou čočku. Vše dobře dopadlo a opora hostů mohla po krátkém vystřídání v zápase pokračovat. Od druhého poločasu začali hosté produkovat mnohem pestřejší hru v útoku, kdy těžili ze spolupráce rozehrávače Opršala s pivoty Cikánkem a Gazdíkem. S jejich hrou si nevěděli domácí obránci rady a tak do koše Ostravy padal jeden míč za druhým. Ve 37. minutě vedli hosté už 71:45, ale pak došlo podruhé k situaci s oční čočkou pivota Cikánka. Ta mu opět vypadla po nepříjemném zákroku do oka. Jeho střídání a vysoké vedení bylo příčinou ztráty soustředění hráčů na hru, čehož využili domácí k snížení náskoku na přijatelnější rozdíl.

TJ Sokol Karviná - BK Ekotempo Krnov 69:73 (14:13, 35:30, 54:53)

Sestava: Opršal M. 22, Hradečný 8, Kopecký, Cikánek 28, Volný 2, Gazdík J. 13

Na palubovku vedoucího týmu Karviné odcestovalo pouhých 6 zdravých hráčů, když David Biskup po sobotním zápase musel ulehnout s virózou. V takovém případě bylo cílem hráčů odehrát zápas důstojně a neodejít s vysokou porážkou. Domácí překvapili nasazením nového pivota z Havířova a také bruntálského odchovance Moryse na rozehrávce. V dresu Krnova začala zápas pětice Opršal, Hradečný, Cikánek, Gazdík a Volný, přičemž na lavičce seděl připravený pouze kadet Kopecký. Domácí tým měl zápas dobře rozjetý, když na první šestky Opršala reagovali ihned trojkou. A od 2. minuty měli zápas pod kontrolou. Hosté příliš často stříleli z velké dálky, či se snažili překonat obranu Karviné samostatnými akcemi a to jen se střídavými úspěchy. Přesto po první čtvrtině byl stav pro Krnovany hodně příznivý , když prohrávali o pouhý bodík. Nejvyšší vedení si domácí vybojovali ve druhé desetiminutovce, kdy po 4 trojkách vedli 32:20 a pak 35:25. Hosté však nesložili zbraně a Gazdík s Cikánkem snížili na 5 bodů. Velký boj se rozpoutal ve druhém poločase, kdy ani jedno mužstvo nedokázalo navýšit bodový náskok. Na trojky domácích odpověděli stejnými zbraněmi Opršal a Hradečný, více se začali prosazovat pod košem Cikánek a Gazdík. Poprvé se hosté ujali vedení po trojce Hradečného v 32. minutě, to byl stav 58:57 pro hosty. A od té doby domácí značně znervózněli. Snažili se střílet z dálky místo toho, aby najížděli do koše kolem pivota Cikánka, který měl již 4 osobní chyby. Naopak pivot Krnova zachoval pevné nervy a v klidu utkání dohrál. Rozhodnutí padlo v samotném závěru, kdy velmi dobré přihrávky Opršala dokázali zužitkovat Gazdík i Cikánek. Poslední hřebíček do rakve dal domácím košem Hradečný. Hosté si tak odvážejí z horké půdy Karviné nečekané vítězství, které je posunulo do čela ligové tabulky .
Další zápas hrají krnovští junioři za 27.3. ve Svitavách.
Autor: Jan Kovařík