BK Krnov

BK Krnov - Liga juniorů U18

2010-05-03 08:03:02
BK Ekotempo Krnov
Junioři U18 – dorostenecká liga

Krnovští basketbaloví junioři prozatím ve skupině B2 dorostenecké ligy na domácí palubovce neprohráli, když ve víkendových zápasech přehráli Karvinou i NH Ostrava. Především sobotní zápas s Karvinou byl přímým soubojem o vedení v tabulce a touto výhrou udělali hráči důležitý krok k prvenství ve skupině. Poslední zápas ligy budou hrát Krnované v pátek 14. května 2010 od 19:00 hodin se Svitavami.

sobota 1.5.2010
BK Ekotempo Krnov - TJ Sokol Karviná 78:67 (19:20, 37:36, 63:52)

Sestava: Hubený, Opršal M. 15, Gross, Hradečný 7, Böhm, Wojnar 11, Cikánek 32, Volný, Biskup 8, Gazdík J. 5, Šnirch

Fauly: Krnov 19, Karviná 23
Trojky: Krnov 5, Karviná 3
TH: Krnov 26/11=42%, Karviná 20/11=55%

Souboje s týmem Karviné v ligových soutěžích mají už od kategorie kadetů nádech „velkého derby“, které pozorně sledují nejen diváci, ale i funkcionáři obou oddílů. O důležitosti zápasu svědčí i početná návštěva diváků v kostelecké hale TJ Lokomotivy Krnov, mezi kterými byli hodně slyšet i příznivci hostů. Ty přijelo podpořit i vedení klubu včetně trenérů mužů a mládeže. Oba týmy se představili v prakticky nejsilnějších sestavách i s hostujícími hráči z jiných oddílů, což dávalo větší možnosti trenérům k různým variantám hry.
Zápas začali mnohem lépe karvinští hráči, kteří se spoléhali na lepší střelbu z dálky, zatímco Krnované zakončovali spíše z pod koše. Na bodech Krnova se podílela především sehraná dvojice Opršal-Cikánek, které pak podpořil opavský křídelník Wojnar. Přesto po třetí trojce ve čtvrtině vedli hosté o jediný bod. Nápor domácího celku na začátku druhé desetiminutovky se odrazil i na výsledkové tabuli. Opršal s Wojnarem strhli vedení na 28:22 ve 4. minutě zápasu, ale pak si domácí hráči vybrali již tradiční hluché místo, kdy celé čtyři minuty nedali ani bod. Naopak hosté skórovali převážně z trestných hodů a opět obrátili skóre ve svůj prospěch. Poslední minuta první půle naopak patřila dobře pracující sestavě Krnova, která body Cikánka, Gazdíka a trojkou Biskupa opět převážila misku vah na stranu krnovského týmu. Ovšem poslední slovo měli hráči Karviné, když po chybě domácí obrany skórovali v poslední vteřině poločasu. Jednobodové vedení nic neznamenalo a to si dobře uvědomovaly obě strany. Ještě ve 24. minutě vedli hosté 44:43, ale pak další minuty jednoznačně patřily domácím. Cikánek, Gazdík a Opršal se dokázali prosadit přes poměrně dobře fungující obranu hostů a vedení 54:46 již bylo nadějné. Trumfové eso vytáhl domácí trenér Kovařík v podobě nasazení Hradečného, který trojkou a dvěma šestkami „podržel“ svůj tým v 11 bodovém vedení. Velmi dobrý nástup měl Krnov i do poslední čtvrtiny, kdy Cikánek a další trojkou Biskup zvyšovali už na 70:55, to běžela 35. minuta zápasu a od té doby si domácí svůj náskok jen hlídali. Na výhru se sice hráči hodně nadřeli a nepředváděli nijak excelentní hru, ve které bylo spousta chyb a nepřesných zakončení (mrzí především špatná střelba šestek), ale souhru dvojice Opršal – Cikánek nedokázali hosté zastavit a tak odešli se svěšenými hlavami. Touto výhrou udělali domácí velmi důležitý krok k zisku prvního místa ve skupině.



neděle 2.5.2010
BK Ekotempo Krnov - BK NH Ostrava 66:56 (11:13, 32:20, 51:39)

Sestava: Hubený 6, Opršal M. 13, Gross 4, Hradečný, Böhm, Cikánek 15, Biskup 2, Gazdík J. 25, Šnirch 1

Fauly: Krnov 12, Ostrava 27
Trojky: Krnov 0, Ostrava 5
TH: Krnov 41/18=44%, Ostrava 13/9=69%

V sestavě Krnova chyběli v nedělním zápase Volný s Wojnarem, navíc po nepříjemném pádu si v sobotním zápase s pohnul se zády rozehrávač Opršal a musel být častěji střídán. Hostující tým začal zápas velmi odvážně a v 6. minutě vedl 8:4, protože Krnované nemohli najít tu správnou střeleckou mušku. Jen nájezdy pod soupeřův koš znamenaly pro hosty nebezpečí, které hasili převážně fauly. Ovšem střelba šestek nebyla opět silnou zbraní domácích a tak se hosté radovali z vedení 13:11 po první čtvrtině. Po důrazné domluvě od trenéra začali domácí hrát mnohem více kolektivně a přihrávky šly rychle do rukou podkošových hráčů. Ukázkové akce směřovaly z rukou Opršala na pivota Gazdíka, který nebyl tak hlídán jako klíčový hráč Cikánek. A když hosté přesunuli obranu opět se dostal do hry Cikánek. Souhra rozehrávače Opršala s pivoty se ukázala klíčovým faktorem pro konečný výsledek zápasu. Domácí se totiž stále trápili se střelbou z pole a navíc měli přímo katastrofální střelbu šestek, kdy dali pouhých 18 z 41 pokusů. Naštěstí dobře fungovala zónová obrana, se kterou měl soupeř značné potíže. Ovšem za skvělou spolupráci s pivoty a překvapivé nahrávky pod koš si zaslouží tým pochvalu. Jen to jim pomohlo zdolat nepříjemně hrajícího protivníka.
Autor: Jan Kovařík