BK Krnov

Muži : Play-off

2012-04-14 18:58:47
14.04.2012 BK Krnov Muži - BK Breda-Wenstein Opava "C" 64:63 (11:23, 26:36, 40:47)
Sestava:Velčovský Jan 16bodů (trojky: 0, TH: 8/11, fauly: 2), Janovský Václav 15bodů (trojky: 1, TH: 2/2, fauly: 4), Lukáš Jakub 12bodů (trojky: 2, TH: 0/0, fauly: 1), Čarnecký Marian 7bodů (trojky: 1, TH: 0/2, fauly: 5), Smička Matěj 5bodů (trojky: 0, TH: 1/2, fauly: 2), Gazdík Jakub 5bodů (trojky: 0, TH: 1/6, fauly: 3), Pavlík Michael 2bodů (trojky: 0, TH: 2/2, fauly: 1), Kopecký Štěpán 0bodů (trojky: 0, TH: 0/0, fauly: 2)
DSCN0761 kopie.jpgDo sobotní odvety jsme tedy nastupovali s mankem -18 bodů. Ale to nebylo to hlavní. V sestavě navíc chyběl nejlepší střelec z prvního zápasu Michal Koudelka, který spolu s rozehrávačem Martinem Hrabovským posílili tým starých pánů na turnaji ve Zlatých Horách. Naštěstí jsme tyto ztráty v sestavě nahradili. Pro tento zápas se do sestavy vrátil Kuba Lukáš a mladý pivot Michal Pavlík. Nutno podotknout, že i v sestavě Opavy chyběli mladíci z týmu juniorů U19. Ale i tak byla Opava jasným favoritem se dvěma pendly z prvoligového Béčka a v zádech pohodlným náskokem 18 bodů, čímž mohla hrát mnohem klidněji.
A průběh zápasu nasvědčoval tomu, že se žádné překvapení konat nebude. Naše základní pětice : Marian Čarnecký, Velčovský, Lukáš, Janovský a Gazdík se nějak nemohla prosadit pod soupeřovým košem. Sice jsme docela slušně bránili, ale na naše konto body ne a ne přibývat. A když už jsme se dostali k nejlehčí střele (šestky), opět jsme zklamali na celé čáře (6/1). Hosté tedy zcela po zásluze vedli o 12 bodů a to jsme mohli být ještě rádi, že o tak málo. Ale hostující hráči nás začali podceňovat. Byli si až příliš jistí vítězstvím. Také proto, že jsme museli častěji střídat i takové opory jako Kubu Lukáše, který od února netrénoval a už neměl takový tah na koš jako dříve. Druhou čtvrtinu jsme vyhráli o koš díky dobré obraně v posledních dvou minutách, která nedostala ani koš a zlepšené střelbě : body zaznamenali Smička, Janovský a Pavlík. V polovině zápasu jsme prohrávali o deset bodů a to bylo celkem hratelné. Také třetí čtvrtku jsme víceméně ubránili, když se do té doby výborní hosté dostali jen občas k úspěšné střele (pouze 5 košů ze hry + 1 šestka). To byla pro naši obranu dobrá vizitka. A začali jsme konečně dávat i šestky,což bylo dobrým znamením pro obrat v zápase. Do závěrečné čtvrtiny se nastupovalo s mankem 7 bodů, ale s vědomím, že by to mohlo jít. Alespoň si to tak vybuzené mužstvo myslelo. A ono to šlo... Sice s velkým štěstím, ale nakonec to přeje připraveným. Zvedly nás 100% šestky (10/10), kdy jsme trestali fauly soupeře,navíc trenér Janovský přidal trojku a rázem jsme byli pouze na rozdílu jednoho koše. A závěr byl opravdu dramatický. Nejprve Kuba Lukáš vyrovnal na 55:58 v 38. minutě. Pak hosté zvýšili po šestkách na 61:58, ale Janovského koš dostal náš tým zase na rozdíl bodu. Další šanci měl soupeř opět ze šestek, ale Dom.Ihring nedal ani jednu. To byla šance pro nás. Po doskoku začal rozehrávat Kuba Lukáš, ale Ihring napravil svoji nepřesnou střelbu tím, že získal na půlce míč a šel sám do koše. A proměnil... To už vedla Opava 63:60, zbývalo asi 15 vteřin do konce zápasu. Po time-outu jsme vyhazovali na soupeřově polovině, ale nedokázali jsme realizovat to, co jsme si o tajmu kreslili. Takže míč sice doputoval k Janovskému, ale ne do potřebné střelecké pozice na trojce. Po jeho těžké střele z pole míč vybojoval kapitán Velčovský a přes vysoké obránce vystřelil. Míč skončil v obroučce, navíc s faulem. Byla to velmi dobrá možnost k vyrovnání, protože měl před tím šestky 10/8. V kritickém okamžiku Honza šestku neproměnil, ale hvězdou okamžiku se stal pivot Kuba Gazdík. Ten jeho střelu doskočil a přes chybujícího obránce Opavy dal vítězný koš. A musíme říct konečně, protože Gazdík v průběhu zápasu několikrát 100% šance z pod koše nedal. Ale tu poslední ano a proto Opava snad po dvou letech poprvé v OP prohrála. Sice měla šanci ještě zápas otočit, protože stále bylo ještě 7 vteřin do konce. Ale opět D. Ihring poslední střelu z trojky neproměnil.
Na konci jsme se tedy dočkali sladké a nečekané výhry, ovšem šťastnější byli hosté, kteří ze vzájemných zápasů měli lepší poměr vstřelených a obdržených bodů (+17).
Autor: Jan Kovařík