BK Krnov

BK Krnov - Liga juniorů U18

2010-04-20 04:42:38
Junioři U18 – dorostenecká liga

Po zcela zbytečné porážce v minulém kole na palubovce posledního celku Svitav odjížděli krnovští junioři na horkou půdu zachraňujících se celků Šlapanic a Kolína. Hostům stačila k udržení ligy pouze jedna výhra, kterou se jim podařilo „urvat“ hned v sobotním zápase ve Šlapanicích. Ale dobrou hru hráči nepotvrdili v Kolíně, kde si odvezli první porážku ze vzájemných utkáních. Přesto má tým před posledními třemi domácími zápasy dostatečný náskok před svými pronásledovateli a zajistili si tak účast v lize i pro příští sezónu.

sobota 17.4.2010
Sokol Šlapanice - BK Ekotempo Krnov 68:80 (16:17, 36:32, 47:58)

Sestava: Opršal M. 24, Gross 8, Hradečný 4, Cikánek 10, Biskup 16, Gazdík J. 18, Šnirch

Fauly: Šlapanice 24 / Krnov 16
Trojky: Šlapanice 3 / Krnov 8
TH: Šlapanice 14/9=64% , Krnov 29/16=55%

Letošní sezóna je poznamenána velkou marodkou týmu a tak tomu bylo i tentokrát. Na poslední „výjezd“ se vydalo pouhých sedm hráčů a proto se tým chtěl plně soustředit na první zápas ve Šlapanicích. Ty jsou pro Krnov velmi nepříjemný soupeř, když dosud ve vzájemných utkáních dvakrát vyhrály a pouze jednou prohrály v Krnově o jediný bod. Tentokrát se neopakoval obvyklý scénář, kdy Krnované povolili soupeři vysoký náskok hned od počátku zápasu, který pak musel pracně stahovat. Hostům se totiž dařila střelba z pole a jen neobvykle špatná úspěšnost šestek (9/3) dovolila domácím být na dostřel. Ještě na začátku druhé čtvrtiny byli jednoznačně na koni hosté, kteří trojkou Opršala a košem Gazdíka zvýšili svůj náskok. Ovšem závěr čtvrtiny Krnovu vůbec nevyšel. Od šesté minuty nedal ani koš a střeleckou impotenci prorazil až jednou šestkou Cikánek v posledním útoku poločasu. Navíc po závěrečné siréně posoudili rozhodčí strkání krnovského kapitána Grosse do protihráče jako nesportovní faul a tak domácí zahajovali druhou půli střelbou šestek. Byli úspěšní a přidali z útoku koš a tak vedli nejvyšším rozdílem v zápase o 8 bodů. Nebezpečí zažehali hosté zlepšenou hrou v útoku, kdy rozehrávač Opršal velmi dobře rozděloval míče oběma podkošovým hráčům Cikánkovi a Gazdíkovi. Ze stavu 44:38 to bylo najednou 44:55 pro hosty a ti si už nabídnutou šanci nenechali vzít. V poslední čtvrtině ještě více vystupňovali nasazené tempo. Rozehrávky se ujal Biskup, protože domácí bránili krnovského Opršala po celém hřišti, a svého úkolu se zhostil velmi dobře. Dvě minuty před koncem vedli hosté 77:62 a pak už jen taktickou hrou na čas udržovali své vedení. Toto vítězství znamenalo pro Krnov udržení se v ligové soutěži i pro příští sezónu.

neděle 18.4.2010
BC Kolín - BK Ekotempo Krnov 64:57 (20:10, 38:27, 48:42)

Sestava: Opršal M. 24, Gross 2, Hradečný, Cikánek 18, Biskup 4, Gazdík J. 9, Šnirch

Fauly: Kolín 21 / Krnov 15
Trojky: Kolín 4 / Krnov 0!!!
TH: Kolín 17/8=47% , Krnov 23/17=74%

V Kolíně dosud Krnované neprohráli, ale větší motivaci měli přece jen domácí, kteří ještě „neměli vyhráno“ a bojují o třetí místo v tabulce, které znamená udržení ligy. Hosté měli dobrý nástup a velmi dobře zahraným herním signálem se ujali vedení. Ale bylo to bohužel naposledy. Kolínští měli přece jen lepší ruku při střelbě a stačil jim pouze rozehrávač Opršal, který byl s Biskupem jediným hráčem, který překonal domácí obranu. Obrovským problémem pro hosty byl domácí pivot Adamec, který dokázal zablokovat nejednu střelu, či nájezd pod koš. Naopak krnovský pivot Cikánek byl během tří minut prakticky ze hry, když mu rozhodčí odpískali ve tři fauly po sobě. Jeho podkošovou roli tak musel zastat rozehrávač Opršal a dirigovat hru Krnova dostal za úkol Biskup. Síly pod košem se vyrovnaly ve druhé čtvrtině, kdy byl pro napadení pěstmi vyloučen pivot Kolína Adamec. Ovšem jeho neúčast nahrazovali domácí velmi úspěšnou střelbou z dálky a tak nedovolovali hostujícím hráčům pomýšlet na obrat vývoje zápasu. Ještě ve třetí čtvrtině měli domácí jasně navrch, protože střelci Krnova neměli prostě svůj den. Zcela jasné příležitosti Gazdíka, Opršala, Grosse či Biskupa nepropadly obroučkou a proto měli stále blíže k výhře Kolínští. Teprve poslední desetiminutovka přinesla zlepšení hry hostujícího mužstva. Soupeř měl najednou velké problémy překonat zónovou obranu hostů a ti během tří minut srovnali skóre na 53:53. Pak hráči ubránili tři útoky domácích, ale sami neměli při zakončení prostě štěstí, když střely Opršala doslova vyklouzly z koše ven. Teprve čtvrtý útok domácích skončil nájezdem pod koš Krnova úspěšně a tak přetahovanou o psychickou převahu vyhrál soupeř. Krnované se pak snažili zakončovat střelami z trojek, což byla ovšem chyba. Místo toho, aby si zahráli nacvičený signál, stříleli hosté z nepřipravených pozic a to byla voda na mlýn domácím. Ti pak navíc trestali pomalý návrat hostů do obrany. Výhra Kolína byla tentokrát zcela zasloužená, jeho hráči do hry vložili více bojovnosti a měli hlavně větší úspěšnost střelby a v závěru zápasu i více sil. Na hráčích Krnova se určitě projevila větší fyzická zátěž z předcházejícího zápasu ve Šlapanicích, kdy opory Opršal, Cikánek, Gazdík či Biskup musely odehrát celý zápas, protože je prostě neměl kdo vystřídat...
Autor: Jan Kovařík